Naar inhoud

Professionals

Wat is de overeenkomst eerstelijns psychologische zorg?

De RIZIV-overeenkomst wil het aanbod eerstelijns psychologische zorg verbeteren en de toegang tot deze zorg voor de bevolking vergemakkelijken, met bijzondere aandacht voor mensen in een precaire situatie, zowel wat de procedures als de kosten betreft. Het doel is zo snel mogelijk vanaf het begin van de eerste symptomen met begeleiding te kunnen starten.

De overeenkomst voorziet o.a. 

  • Individuele consultaties en groepssessies
  • Betaalbare tarieven: een eerste sessie gratis en vervolgens 11€ of 4€ (zie de pagina over individuele sessies) of 2,5€ voor groepssessies.
  • Slechts één voorwaarde voor individuele sessies: in orde zijn met de mutualiteit
  • Een aanbod in de privépraktijk van de psycholoog of op een plek in de buurt, en in bepaalde gevallen via videoconsultatie of thuis

Ik wil mijn begunstigden doorverwijzen

Het grote publiek informeren

Contacteer ons om drukwerk te bestellen, verduidelijk daarbij hoeveel exemplaren je wil in welke taal.

Flyer downloaden (nl) Flyer downloaden (fr) Affiche downloaden (nl/fr)

Om een sensibiliseringsworkshop gratis aan mijn begunstigden voorstellen, raadpleeg de lijst met beschikbare sessies hier.

Een eerstelijns psycholoog vinden

De kaart doornemen

Ik zoek advies over doorverwijzing (buiten de overeenkomst)

Ik wens samen te werken met psychologen

Verschillende opties zijn mogelijk :

  • Een psycholoog binnen uw organisatie onthalen en individuele of groepssessies organiseren (vindplaats*)
  • Een therapeutische groep begeleiden samen met een eerstelijns psycholoog (zie bestaande voorbeelden)
  • Een psycholoog binnen uw organisatie aanwerven

Raadpleeg de Fiche: als eerstelijns organisatie bij het project betrokken worden voor meer informatie of contacteert één van de ambassadeurs.

* Een vindplaats is een voor de gebruiker herkenbare, niet met geestelijke gezondheid geassocieerde en gemakkelijk toegankelijke plaats, in de leefomgeving van de gebruiker, waar hij/zij gemakkelijk toegang heeft tot psychologische diensten.

Ik wil meer informatie

Dit project rond toegang tot psychologische zorg maakt deel uit van het streven naar een alomvattende zorg voor mensen (geïntegreerde zorg). Daartoe stellen de ambassadeurs regelmatige bijeenkomsten voor van eerstelijnsactoren (voornamelijk uit de sociale en de gezondheidssector) over geestelijke gezondheidskwesties. Meer info over lokale of thematische ontmoetingen volgt binnenkort.

Ik wil mijn team vormen

Stuit u regelmatig op moeilijkheden in verband met de geestelijke gezondheid van uw begunstigden en weet u niet hoe u hiermee moet omgaan of welke oplossingen u hen kan bieden? Een erkend psycholoog kan u zijn expertise met uw teams over deze onderwerpen delen om u te helpen deze situaties beter te begrijpen en te beheren. Deze sessies voor versterking van de professionele vaardigheden zijn gratis. Ontdek hier de beschikbare thema's.

Ik ben psycholoog of orthopedagoog en wil graag in de overeenkomst instappen

Om het bestaande aanbod aan te vullen zijn we vooral op zoek naar clinici met specifieke expertise, ervaring met kinderen en jongeren, specifieke taalvaardigheden of die al in contact staan met eerstelijns acteurs.

Om uw interesse als psycholoog in het Brusselse gewest kenbaar te maken, verzoeken wij u dit formulier (vrijblijvend) in te vullen. Zo kan het netwerk voor geestelijke gezondheidszorg contact met u opnemen om uw kandidatuur verder te zetten.

Raadpleeg de Fiche: als zelfstandig psycholoog / orthopedagoog bij het project betrokken worden voor meer informatie.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van het project Psychologische eerstelijnszorg Brussel?

Als u al deel uitmaakt van het project, hebt u toegang tot de Speakap-applicatie waar u al het nieuws, opleidingen, intervisies, wijzigingen aan de overeenkomst, verzoeken tot samenwerking, enz. kunt vinden. Als u nog geen toegang heeft, neem dan contact met ons op om uw inloggegevens te ontvangen.

Contact opnemen

Contacteer het lokale coördinatieteam van Brussel: de “ambassadeurs” van de ELP-overeenkomst. Heeft u een meer algemene vraag die niet over een bepaalde gemeente of gebied gaat, of over een onderwerp dat hier niet aan bod komt? Gebruik dan ons algemene adres, ambassadeurs.psy.bru@gmail.com.

Back to top