Naar inhoud
Terug

Eerstelijns psychologische zorg in Brussel: wat verandert er in 2024

19 juni 2024

Sinds 1 april 2024 is er een nieuwe conventie van kracht, gericht op het geleidelijk versterken en uitbreiden van het aanbod van eerstelijns psychologische zorg in België. Deze conventie, geldig tot en met 31 december 2026, sluit aan bij de vorige conventie.

Het doel van de conventie is om psychologische zorg toegankelijker te maken, zowel wat betreft de beschikbaarheid als de prijs. Concreet verandert er in 2024 het volgende : 

Gratis psychologische zorg voor kinderen en jongeren tot en met 23 jaar

Het eigen aandeel voor jongeren onder de 24 jaar is afgeschaft, wat betekent dat de volledige kosten van de sessies worden gedekt door de verplichte ziekteverzekering. Jongeren betalen niet langer het patiëntengedeelte, zowel voor individuele sessies als voor groepssessies.

Ter herinnering: voor volwassenen vanaf 24 jaar dekt de verplichte ziekteverzekering het grootste deel van de sessieprijs direct via het derdebetalerssysteem. De patiënt betaalt:

  • Voor individuele sessies : 11 euro per sessie. Als de patiënt recht heeft op verhoogde tegemoetkoming (BIM), betaalt hij 4 euro.
  • Voor groepssessies : 2,5 euro per sessie. De eerste individuele sessie is altijd gratis.

📌  Vind een psycholoog in het Brusselse gewest op onze kaart.

Onbeperkte terugbetaling van psychologische groepssessies

Psychologische groepssessies zijn een collectieve begeleidingsaanpak die patiënten in staat stelt te profiteren van de ervaring, expertise en feedback van anderen in een niet-oordelende omgeving. De groepen bieden sociale steun doordat men omringd is door mensen die dezelfde moeilijkheden doormaken, wat het gevoel van eenzaamheid vermindert. Deze ruimtes bevorderen de ontwikkeling van sociale vaardigheden, wederzijdse aanmoediging en persoonlijke groei.

Met de nieuwe conventie is het aantal terugbetaalde groepssessies niet langer beperkt. Deze groepssessies (minimaal 4 deelnemers) worden gecoördineerd door twee professionals en duren tussen de 90 en 120 minuten. Deze sessies zijn gratis voor mensen jonger dan 24 jaar, en kosten 2,5€ per sessie vanaf 24 jaar.

📌  Bekijk de gedetailleerde fiches van de beschikbare groepen in het Brusselse gewest op onze lijst.

Psychologische sessies op diverse en toegankelijke locaties

Het werken op locatie is een belangrijke aanpak in het kader van deze conventie. Het is een werkwijze waarbij de psycholoog zelf naar de beoogde doelgroep toe gaat. Dit betekent dat de consultatielocaties niet beperkt zijn tot alleen de praktijk van de psycholoog / klinisch orthopedagoog, maar de opvolging kan ook plaatsvinden in scholen, jeugdhulpdiensten, buurtcentra, OCMW's, of elke andere dienst in de hulp- en zorgsector die direct verbonden is met het publiek.

Als de patiënt niet naar een van de consultatielocaties van de psycholoog kan komen, kunnen individuele sessies ook bij de patiënt thuis plaatsvinden of op afstand worden georganiseerd via een online consultatie.

📌  Vind een consultatielocatie bij jou in de buurt op onze kaart.

Hoe toegang krijgen tot deze zorg?

Eerstelijns psychologische zorg is rechtstreeks toegankelijk zonder voorschrift. De enige voorwaarde is dat men in orde is met de ziekenfondsbijdrage.

Om in aanmerking te komen voor tussenkomst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, moet de patiënt zich wenden tot een psycholoog of klinisch orthopedagoog die vermeld staat op de site PsyBru.

📌  In het Brusselse gewest is de lijst met beschikbare zorgverleners voor individuele of groepssessies te raadplegen op www.psybru.be.

Back to top